ŠKOL(K)A

Doplňkový program slouží k zajištění co nejpřirozenějšího přechodu dítěte z mateřské školy do školy základní. Vstupem do základního vzdělávání začíná pro dítě zcela nová fáze jeho života. Je nezvratná a zásadní pro celý další vývoj jeho osobnosti. Vstupem do školy dochází ke změně životního režimu a tempa, sociálního postavení z dítěte na žáka. Podstatná je však změna jeho hlavní činnosti, a to ze hry na záměrné učení. Od hravých aktivit a relativně volného způsobu života přechází dítě k systematickému plnění školních povinností a také k práci v početné skupině vrstevníků. S odhledem na tato fakta je předškolní věk dítěte nesmírně důležitý. Vypovídá o tom i to, že od září 2017 byla zavedena povinná předškolní docházka pro děti od 5 let.

Program je podrobně rozpracován v Příloze č.3 Školního vzdělávacího programu naší mateřské školy a je k dispozici v plném svém rozsahu v šatnách tříd.

Jedním ze základních nástrojů sloužící k zachycení rozvoje dítěte a rozvoji samotnému slouží tzv. Portfolio dítěte, které je popsáno v Příloze č. 4.